dimecres, 3 de febrer del 2016

Polítiques Europees d'ajuda: EU Structural and Investment Funds, 2007-2013 i 2014-20


Els tres Països Bàltics es van incorporar a la EU el 1 de Maig de 2004. Van participar de forma completa com receptors de fons del programa 2007-2013,  i al final del període s'ha pogut analitzar la bondat de la seva utilització.
El quadre presentat a continuació mostra les dades de les principals variables en els Països Bàltics en comparació amb tots als països que conformen el bloc "Central and Eastern Europe" (CEE).
Les dades mostren una assignació molt respectable pels tres països (veure les dades de la segona fila on hi ha el pressupost per capita) i també una realització molt efectiva, tant en la assignació dels pressupostos a iniciatives reals executables (contracted), com en el fet de l'execució real de les mateixes (paid).

     Quadre 1 (1)

La Comissió Europea, en l' acord IP/14/701 del 20 de Juny del 2014, signa amb els tres països Bàltics un acord de col·laboració titulat "EU Structural and Investment Funds, 2014-20". Es tracta d'un important acord d'inversions de la EU per millorar el desenvolupament econòmic i social en els tres països.
En els parlaments de la sessió d'aprovació, els liders de la EU, Jose Manuel Barroso (President de la Comissió Europea), Johannes Hahn (Comissionat Europeu per les Polítiques Regionals),  Laszlo Andor (Comissionat Europeu per l' Ocupació,i Afers Socials), Dacian Ciolos (Comissionat Europeu per l' Agricultura i Desenvolupament Rural) i Maria Damanaki ( Comissionada Europeu pels Afers Marítims i la Pesca) van destacar els punts mes nuclears dels programes de cadascuna de els seves competències.

Te com objectius centrals els següents aspectes:
  • Creació d'una economia compatible amb el medi ambient i amb criteris d'alta eficiència en l' utilització dels recursos
  • Promoure la innovació i la creació d'un modern, sostenible i eficient model de transport
  • Contribuir a aixecar el nivell de qualitat de la educació
  • Millorar la situació del mercat de treball, encara molt afectat per la crisi, amb ajudes a crear i millorar skills i donar suport als desocupats per trobar feina.
  • Millorar l'eficiència de la administració pública
  • Proporcionar un millor balanceig del desenvolupament territorial amb creació de llocs de treball a les zones mes deficitàries
  • Lluitar per l' exclusió social
  • Modernitzar el sector de la pesca, fent competitives les empreses de pesca així com les de processos posteriors i els aspectes comercials i de marketing associats. 

En termes quantitatius el resum del acord es el següent:

                                               Quadre 1 (1)

Els Fons Estructurals i d'Inversió de la EU estan agrupats en els següents 6 sectors:



La distribució en detall de les ajudes es pot analitzar en els següents enllaços:




(1) EU Funds in Central and Eastern Europe- Progress Reporting 2007-2013, KPMG Central and Western Europe.2014  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada