dimecres, 3 de febrer del 2016

Demografia - Població, context històric

La historia dels Paisos Bàltics en la època contemporània, des del segle XIX fins a l' actualitat, es pot dividir en diversos períodes que marquen la seva evolució demogràfica:

a)  un primer període en el segle XIX i inicis del XX sota la dominació de diferents potencies europees, Alemanya, Suècia i finalment sota l' Imperi de Rússia fins que es van independitzar en el 1918. El progrés demogràfic caracteritzat pel increment de població comença a Estònia i Letònia a mitjans del segle XIX, mentre que a Lituània apareixerà unes dècades posteriors.

b) en el moment de la independència del Imperi Rus, 1918, la població de Letònia i Lituània era similar a la de Finlandia i Dinamarca, i superior a Noruega. Estonia estava molt per sota.


c) el període posterior que va des del finals de la I Guerra Mundial a la annexió d' aquests països per la URSS i final II Guerra Mundial (1950), ve marcada pel fort impacte de la situació soci-econòmica i per les pèrdues directes de persones en la guerra i l'emigració deguda majoritàriament a la repressió que exercien les forces d'ocupació sobre la població mes defensora del nacionalisme. De tal forma que en el 1950 es situava, en els tres paisos, per sota del nivell a la primera dècada del segle XX i contràriament al que passava als altres paisos de la zona (Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia) tenien un increment notable dels nivells de població.

d) la tendència va canviar en el període de pertinença a la URSS (1945 - 1990) principalment per la immigració de població russa provenen d'altres regions.

e) des de la independència a l' any 1991 el nou entorn d'economia de mercat i la crisi social i financera del 2009-2010, ha produït un descens de la població per diversos factors: disminució de la taxa de natalitat i un increment de la mortalitat, emigració dels joves cap a EU degut a les noves possibilitats de mobilitat, etc.

El cens oficial del 2011 es un punt d'inflexió respecte a la obtenció i elaboració de les dades demogràfiques d' aquests paisos, proporcionant un rigor i un nivell de qualitat que no es tenien anteriorment. De fet, van donar importants diferències entre les dades obtingudes i les oficials manegades en anterioritat o proporcionades per altres organismes i institucions.
El cens es va fer d'acord amb les recomanacions del Parlament Europeu i les reglamentacions del Consell d' Europa del 9 de Juliol del 2008 sobre població i habitatge.

Aquest quadre resumeix les dades principals obtingudes en aquell moment:


      Quadre 1 (1) 

Les variacions de la població entre els anys 2000 i 2011 son les que presenta el següent quadre on s' aprecia perfectament el grau de despoblació en els tres països. A Letònia i Lituània el descens es del ordre del -12 %, a Estònia es del -5%.


       Quadre 2 (1)


La distribució territorial de la població segons el Cens del 2011 es la que esta presentada en la figura 1. Òbviament hi ha una concentració de densitat amb mes de 1000 habitants per km2 en les àrees urbanes a l' entorn de les capitals, Tallin, Riga i Vilnius.
Estònia, per la seva menor població, presenta una distribució molt uniforme a totes les municipalitats amb una concentració mes forta als voltants de la capital.
Letònia te una distribució menys uniforme, amb municipalitats costeres al Mar Bàltic amb una major densitat comparades amb les del interior.
Lituània presenta una forta uniformitat en tot el país, amb només dues àrees amb una densitat superior als 1000 habitants per Km2



        Figura 1 (1)



Les variacions de la població entre els anys 2000 i 2011 son les que presenta la següent figura 2 on s'aprecia uns disminució de la població en els grups d'edat mes joves i un manteniment en els grups per sobre dels 45 anys.
En el casos de Estònia i Lituània la disminució no es massa accentuada, però a Lituània es mes forta i arriba fins als grups de 40-44 anys.


                                  Figura 2  (1)

(1) 2011 POPULATION AND HOUSING CENSUSES IN ESTONIA, LATVIA AND LITHUANIA, 
ISBN 978–9984–06–482–61, © Statistical Office of Estonia, 2015, © Central Statistical Bureau of Latvia, 2015, © Statistics Lithuania, 2015



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada