dissabte, 6 de febrer del 2016

Una mica d'història...

La història pròpiament dita de les terres riberenques del mar Bàltic comença amb l'arribada dels primers missioners alemanys a Livònia i Prússia en el segle XIII.  Aleshores, la pàtria dels estonians i letons va ser conquerida per la força i es va convertir al cristianisme per l'Ordre de Livonia (tropes daneses al nord). 


Cap el 1710 el territori va ser conquerit per Polònia i Suècia. Només Curlandia (avui part Occidental i Sud de Letònia) va ser un ducat independent entre 1561-1795, però aquest últim any va caure sota domini de Rússia. No va ser fins el 1918 que Estònia i Letònia es van convertir en estats independents per primera vegada. Lituània, però, ja va esdevenir un Gran Ducat independent al segle XIII, però a la fi del segle XIV, el Gran Ducat de Lituània es va unir amb Polònia, produint una cristianització del país. Així, part del territori de Lituània va esdevenir Prússia. Ja a la segona meitat del segle XVIII, l’estat dualista Polac-Lituà pertanyent a la Commonwealth va patir la divisió de Polònia; Lituània va caure en mans de Rússia, i no va ser fins també el 1918 que es va restablir Lituània. L’any 1940, com a conseqüència del pacte Mólotov-Ribbentrop entre Hitler i Stalin, Estònia, Letònia i Lituània van ser annexades de facto i van ser incorporades a la força dins la Unió Soviètica, tal i com podem veure en el següent mapa:



Entre 1989 i 1990, els països de l’antic bloc soviètic van aconseguir trencar amb el sistema del socialisme real vigent i, a partir de 1990 va començar una nova etapa de transició, amb l’objectiu de consolidar definitivament el sistema democràtic-parlamentari i aconseguir així una modernització econòmica i social. Després del cop d’estat fallit del 19 d’agost de 1991 a Moscou, que va precipitar la desintegració de la Unió Soviètica, el 27 d’agost els Països Bàltics aconseguien que les Comunitats Europees reconeixessin la seva sobirania. El 6 de setembre el nou Consell d’Estat de la URSS acceptava la seva independència. Des d’aquell moment, Estònia, Lituània i Letònia van potenciar els seus vincles comercials amb el nord i el centre d’Europa, i van posar en marxa un procés de transició a la democràcia i a una economia social de mercat de tipus occidental per acostar-se a l’Europa comunitària. Finalment l’any 2004 els tres països es van convertir en membres de la UE i l'OTAN.




A continuació afegim un link interessant en referència al moment de la Independència d’aquests països: La Vanguardia 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada